Alpha Ursa Majoris (Dhube), 26 april 2020

Math heeft vanuit zijn achtertuin in Landgraaf met de 10×70 verrekijker een aantal dubbelsterren in de Grote Beer waargenomen.  De omstandigheden waren goed. Het was zeer droge stabiele lucht, en de grensmagnitude lag voor de verrekijker zo rond 9.5 in het zenit. 
Absolute favoriet was deze keer niet Alcor en Mizar, maar Alpha Ursa Majoris (Dhube). De A-component is een helder geel-oranje ster van magnitude 2. Het contrast met de wit-blauwe B-component van magnitude 7 is echt heel erg mooi. Het is een zeer wijde dubbel met een separatie van 381” (meer dan 6 boogminuten). Prachtig in elke verrekijker. En met de 10×70 telde hij zo’n 50 zwakke tot zeer zwakke sterren, die een mooi veld vormen voor deze prachtige dubbelster. 
toelichting bij de tekening:
De Fujinon 10×70 was gemonteerd op een spiegelmontering. Zuid is boven en het westen is rechts. Het beeldveld is rond de 5.3 graden. De schets is aan de verrekijker gemaakt met een fineliner op wit papier, en vervolgens gedigitaliseerd en verwerkt in Affinity Photo.

Lyriden, 22 april 2020

Meteorenzwerm de Lyriden is vermoedelijk de oudste die we als mens kennen. Al 2600 jaar geleden is melding gemaakt van deze vallende sterren. Meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Die verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen: meteorieten. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 kilometer hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt, begint dit stof te gloeien. De Lyriden zijn afkomstig van de komeet “C/1861 G1 Thatcher” en worden zo genoemd omdat ze van het sterrenbeeld “Lier” lijken te komen. Kenmerkend voor de Lyriden is dat er grote vuurbollen zichtbaar kunnen (!) zijn.

De verwachting was dat rond 4 uur ‘s morgens ca. 10 meteorieten per uur zichtbaar zouden zijn.
Hier een beeld uit het planetarium programma SkySafari. De groene lijn is de meridiaan; met Vega als ster in het sterrenbeeld De Lier. Daarnaast zijn Grote Beer en De Zwaan te zien
.
Slechts 1 meteoriet waargenomen in Gulpen met een Allsky camera om 4.41 uur.
Groothoeklens, 2.5 mm, f 1.2, op een ZWO 120MC sensor. Belichtingstijd 12 seconden. Totaal 500 frames gemaakt.