Lezing Freya Blekman 13 april 2019

De deeltjesversneller op CERN: Wat, waarom en hoe?

hoogleraar bij de Vrije Universiteit Brussel en onderzoeker te CERN

Vraagt u zich ook af waarom en hoe de deeltjesversneller op CERN gebouwd is en wat onderzoekers van overal ter wereld doen bij dit ambitieuze project? Dan is dit de lezing voor u! De Large Hadron Collider deeltjesversneller is het spreekwoordelijke Zwitsers zakmes van de fysica, en kan worden gebruikt van alles van het begrip van de krachten die ons universum hebben gevormd (inclusief de fysica in sterren) tot de zoektocht of er nog meer deeltjes bestaan. Een van de natuurkundigen die de enorme detectoren die worden gebruikt op de botsingen te registreren van de deeltjesversneller heeft gebouwd is Freya Blekman. In deze lezing wordt niet alleen besproken wat de huidige kennis in de deeltjesfysica is en waarom dit ook voor sterrenkundeliefhebbers relevant is, maar zal de focus ook liggen op de sociale en humoristische aspecten van dit uitzonderlijke onderzoek, gedragen door een zeer diverse internationale wetenschappelijke gemeenschap en met als queeste het doel om de kleinste bouwstenen van het heelal te begrijpen of zelfs nog te ontdekken.

Klooster Wittem, Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem

14.00-16.00 uur, toegang gratis

ruime parkeergelegenheid tegenover het klooster

VUB-fysicus Freya Blekman in strategiegroep CERN

Vrijdag 7 december 2018 — Natuurkundige Freya Blekman is verkozen om te zetelen in de  physics coordination group van het Compacte Muon Solenoïde experiment op CERN. Blekman gaat meewerken in een klein team van fysici dat verantwoordelijk is voor het bepalen van de strategie en kwaliteit van het wetenschappelijke programma van het Compact Muon Solenoid experiment op CERN.  De Compacte Muon Solenoïde is een van de vier hoofdexperimenten van de deeltjesverneller en is een van de twee experimenten waar het Higgs deeltje werd ontdekt wat in 2013 leidde tot de Nobelprijs van Belg Francois Englert en Peter Higgs. Blekmans’ nieuwe functie focust op outreach en wetenschapscommunicatie.  “Dat betekent dat ik de volledige communicatie van onze internationale wetenschappers ga coördineren, meer dan vierduizend personen wereldwijd en minstens zo’n 150 wetenschappelijke publicaties per jaar. Ik heb er zin in, het is een wereld-uitdaging om met zo veel uitstekende fysici van alle top-universiteiten ter wereld te werken. ”

Freya Blekman is onderzoeksprofessor elementaire deeltjesfysica aan de Vrije Universiteit Brussel, werkzaam aan het Interuniversity Institute for High Energies – IIHE (ULB-VUB). Daar proberen ze door deeltjesfysica experimenten vragen te beantwoorden als: hoe evolueerde het universum? Wat zijn de kleinste bestanddelen van de materie en zijn ze echt de kleinste? Wat is de aard van ruimte en tijd? Wat is echt massa?

Op 13 april zal Freya Blekman een lezing houden bij Galileo

Klooster Wittem, Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem

14.00-16.00 uur

ruime parkeergelegenheid tegenover het klooster

.