HDR opname van M42, 15 april 2021

Opname Dominique Callant:

Een HDR van M42 bestaande uit 60x5s + 40x30s + 30x120s, alles samengevoegd in Photoshop via lagen en maskers. Deze opname werd genomen met een William Optics RedCat 51mm f5 en een ASI 183MC-Pro camera voorzien van een Optolong L-Pro filter. Alles was gemonteerd op een Skywatcher EQM-35 montering. De omstandigheden waren niet echt optimaal met slechte transparantie, een SQM van 18.65 en een buiten temperatuur van -10°C.

Cygnus wall in NGC7000, 3 juli 2020

De foto is opgenomen door Raymond Packbier met de RASA en een set smalbandfilters. In totaal bestaat deze uit 429 opnames van 120 seconden, hetgeen een totale belichtingstijd van 14.3 uur oplevert.

Deze foto van de zgn. “Cygnus Wall” uit NGC7000, ook wel bekend als de Noord-Amerika nevel is tijdens de verleden 2 weken gemaakt. De nachten zijn dan wel grijs, maar door het gebruik van smalbandfilters is het toch noch mogelijk een goede signaal/ruis verhouding te krijgen.
In de foto kun je heel goed zien dat dit object uit emissienevels, maar ook uit een grote stofnevel bestaat. Hele vlakken van zuurstof (blauw) worden aan de linkerkant begrensd door Ha en SII gas (oranje/rood). Aan de rechterkant is duidelijk de stofnevel te zien waar maar weinig sterren doorheen kunnen schijnen. Er zijn ook heel veel fijne banen van stof in het OIII gebied te ontdekken.Er is overigens maar een deel van het object op de foto te zien. NGC7000 is in totaal schijnbaar 4 maal zo groot als de maan.
De ster die deze emissienevel ioniseert is niet bekend, en daarmee is ook de afstand en ware grootte van de nevel onbekend. Mogelijk is dat Deneb voor de ionisatie zorgt, wat de nevel op 1800 lichtjaar afstand zou plaatsen met een ware grootte van 100 lichtjaar.