Geslaagde Perseïden picknick 2016

Traditiegetrouw begint het nieuwe seizoen van onze vereniging met de Perseïden picknick op ‘t Rooth. Dit jaar vond deze plaats in de nacht van 12 op 13 augustus. Hoewel na het maximum,  waren er toch heel wat meteoren te verwachten. De weersvooruitzichten waren gunstig, na een wisselvallige periode waren juist op tijd brede opklaringen aangekomen. Aldus konden we ons gaan opmaken voor een nacht ongestoord meteoren waarnemen. Onderweg naar de locatie kon reeds een spectaculaire vuurbol waargenomen worden! Zowel Huub Willems als Hans Goertz hadden deze vanuit hun auto gezien, dat beloofde wat! Aangekomen bij de bekende boom kon eerst alles uitgeladen worden en de apparatuur geinstalleerd. In het zuidwesten kon de maan samen met de planeten Saturnus en Mars bewonderd worden, vlakbij stond ook nog Antares te pronken! Hieronder zien jullie een opname van het stel, genomen door Hans Goertz.

Opname van Maan, Saturnus, Mars en Antares, camera Canon 60Da, f/4.5, iso500, 4sec. Opname Hans Goertz

Opname van Maan, Saturnus, Mars en Antares, camera Canon 60Da, f/4.5, iso500, 4sec. Opname Hans Goertz. Saturnus staat rechtsonder de maan, daar weer rechts onder Mars en links daarvan Antares.

Geleidelijk arriveerden de deelnemers, en kon alles opgesteld en gereed gemaakt worden. Op een tafeltje werden lekkernijen uitgestald en na wat vertraging arriveerde ook een zeer belangrijk hulpmiddel: een kurketrekker. Aldus konden de waarnemingen uiteindelijk tóch op gepaste wijze ingeklonken worden! De opkomst was goed deze keer: Manon, Martien, Servé, Roel, Gère, Jo, Ernst, Angelo, Huub en ondergetekende konden zich gaan opmaken voor hetgeen komen zou:

De strategische waarneemposities zijn ingenomen

De strategische waarneemposities zijn ingenomen

Goed en wel gezeten konden reeds de eerste meteoren waargenomen worden, waaaronder zeker niet de minste! Enkelen benaderden qua helderheid zeker Wega (magn 0). En zo zou het de rest van de nact doorgaan. Opvallend was dat ze soms in groepjes leken te verschijnen: na een langere periode (10-15min) dat er geen kwamen, kwamen er dan weer verschillende  binnen een paar minuten. Niet allemaal Perseïden, er zaten ook “dwarsliggers” tussen die uit een geheel andere richting dan Perseus kwamen. Af en toe werd de aandacht ook getrokken door andere dingen: de passage van het ISS, net onder de maan. Hieronder in beeld gebracht door Jo Smeets:

Het ruimtestaiton ISS passeert net onder de maan. Opname Jo Smeets

Het ruimtestaiton ISS passeert net onder de maan. Opname Jo Smeets

 

Ernst en Jo hadden een hele batterij camera’s opgesteld, die zo ingesteld waren dat er altijd wel één aan het opnemen was. Dan is de kans om er een te vangen natuurlijk het grootst! Hieronder zien we een opname van Jo Smeets waarop een fraaie Perseide te zien is:

Perseide, opname Jo Smeets

Perseide, opname Jo Smeets

Dat het zeker mooi helder was blijkt wel uit het feit dat ook de Melkweg van de partij was, zeker toen de maan onderging kwamen de donkere gebieden in de melkweg in de Zwaan mooi tot hun recht. Hieronder een opname van Hans Goertz van de Melkweg, met een beetje moeite is ook de Noord Amerikanevel te zien.

Melkweg, Canon 60Da, f=17mm, f/4, iso2500, 30sec. Opname Hans Goertz

Melkweg, Canon 60Da, f=17mm, f/4, iso2500, 30sec. Opname Hans Goertz

Ernst had ook een camera voorzien van een fish eye objectief. Hiermee krijg je zowat de hele hemel in beeld, inlcusief de horizon met de lichtpollutie. Maar tochlevert dat fraaie opnamen op!

fish-eye-Ernst

Opname met fish-eye objectief, Erns Roelofs

Hoeveel meteoren er precies zijn waargenomen is niet meer te achterhalen, voor iedereen apart zullen dat er zeker tientallen geweest zijn.

Natuurlijk mis je soms een mooie omdat je net de verkeerde kant uitkeek of met de ogen knipperde! Alles bij elkaar een zeer geslaagde Perseïden actie!

Hans Goertz