Geslaagde Perseïden picknick 2016

Traditiegetrouw begint het nieuwe seizoen van onze vereniging met de Perseïden picknick op ‘t Rooth. Dit jaar vond deze plaats in de nacht van 12 op 13 augustus. Hoewel na het maximum,  waren er toch heel wat meteoren te verwachten. De weersvooruitzichten waren gunstig, na een wisselvallige periode waren juist op tijd brede opklaringen aangekomen. Aldus konden we ons gaan opmaken voor een nacht ongestoord meteoren waarnemen. Onderweg naar de locatie kon reeds een spectaculaire vuurbol waargenomen worden! Zowel Huub Willems als Hans Goertz hadden deze vanuit hun auto gezien, dat beloofde wat! Aangekomen bij de bekende boom kon eerst alles uitgeladen worden en de apparatuur geinstalleerd. In het zuidwesten kon de maan samen met de planeten Saturnus en Mars bewonderd worden, vlakbij stond ook nog Antares te pronken! Hieronder zien jullie een opname van het stel, genomen door Hans Goertz.

Opname van Maan, Saturnus, Mars en Antares, camera Canon 60Da, f/4.5, iso500, 4sec. Opname Hans Goertz

Opname van Maan, Saturnus, Mars en Antares, camera Canon 60Da, f/4.5, iso500, 4sec. Opname Hans Goertz. Saturnus staat rechtsonder de maan, daar weer rechts onder Mars en links daarvan Antares.

Geleidelijk arriveerden de deelnemers, en kon alles opgesteld en gereed gemaakt worden. Op een tafeltje werden lekkernijen uitgestald en na wat vertraging arriveerde ook een zeer belangrijk hulpmiddel: een kurketrekker. Aldus konden de waarnemingen uiteindelijk tóch op gepaste wijze ingeklonken worden! De opkomst was goed deze keer: Manon, Martien, Servé, Roel, Gère, Jo, Ernst, Angelo, Huub en ondergetekende konden zich gaan opmaken voor hetgeen komen zou:

De strategische waarneemposities zijn ingenomen

De strategische waarneemposities zijn ingenomen

Goed en wel gezeten konden reeds de eerste meteoren waargenomen worden, waaaronder zeker niet de minste! Enkelen benaderden qua helderheid zeker Wega (magn 0). En zo zou het de rest van de nact doorgaan. Opvallend was dat ze soms in groepjes leken te verschijnen: na een langere periode (10-15min) dat er geen kwamen, kwamen er dan weer verschillende  binnen een paar minuten. Niet allemaal Perseïden, er zaten ook “dwarsliggers” tussen die uit een geheel andere richting dan Perseus kwamen. Af en toe werd de aandacht ook getrokken door andere dingen: de passage van het ISS, net onder de maan. Hieronder in beeld gebracht door Jo Smeets:

Het ruimtestaiton ISS passeert net onder de maan. Opname Jo Smeets

Het ruimtestaiton ISS passeert net onder de maan. Opname Jo Smeets

 

Ernst en Jo hadden een hele batterij camera’s opgesteld, die zo ingesteld waren dat er altijd wel één aan het opnemen was. Dan is de kans om er een te vangen natuurlijk het grootst! Hieronder zien we een opname van Jo Smeets waarop een fraaie Perseide te zien is:

Perseide, opname Jo Smeets

Perseide, opname Jo Smeets

Dat het zeker mooi helder was blijkt wel uit het feit dat ook de Melkweg van de partij was, zeker toen de maan onderging kwamen de donkere gebieden in de melkweg in de Zwaan mooi tot hun recht. Hieronder een opname van Hans Goertz van de Melkweg, met een beetje moeite is ook de Noord Amerikanevel te zien.

Melkweg, Canon 60Da, f=17mm, f/4, iso2500, 30sec. Opname Hans Goertz

Melkweg, Canon 60Da, f=17mm, f/4, iso2500, 30sec. Opname Hans Goertz

Ernst had ook een camera voorzien van een fish eye objectief. Hiermee krijg je zowat de hele hemel in beeld, inlcusief de horizon met de lichtpollutie. Maar tochlevert dat fraaie opnamen op!

fish-eye-Ernst

Opname met fish-eye objectief, Erns Roelofs

Hoeveel meteoren er precies zijn waargenomen is niet meer te achterhalen, voor iedereen apart zullen dat er zeker tientallen geweest zijn.

Natuurlijk mis je soms een mooie omdat je net de verkeerde kant uitkeek of met de ogen knipperde! Alles bij elkaar een zeer geslaagde Perseïden actie!

Hans Goertz

 

 

Perseïdenpicknick 12 of 13 augustus 2015

Zoals gebruikelijk luidt Galileo het nieuwe seizoen traditioneel in met meteoren kijken op de Perseïden-picknick. Dit jaar wordt het maximum van de meteoren-zwerm verwacht in de ochtend van 13 augustus, 10 uur Nederlandse tijd. In principe reserveren we twee avonden. De eerste poging ondernemen we in de avond
van 12 augustus. Mocht het weer dan tegenzitten, proberen we het de volgende dag 13 augustus opnieuw. We beginnen om 22.30 uur. Met Nieuwe Maan op 14 augustus zullen we van storend maanlicht geen last hebben.

Natuurlijk staat het de leden vrij om op eigenhoutje ook nog Perseïden te gaan kijken in de avond van 13 augustus, mocht de Perseïdenpicknick op 12 augustus gewoon doorgaan.

Behalve de vallende sterren staat tijdens de Perseïdenpicknick ook de gezelligheid centraal. Neem daarom niet alleen een comfortabele leunstoel mee, maar ook een voorraad hapjes en drankjes. Een tuintafeltje om een en ander op te zetten is ook geen overbodige luxe. En al kun je vallende sterren het beste met het blote oog bekijken, het is beslist niet verboden om je kijker mee te nemen. Maar vergeet bovenal niet te zorgen voor een flinke portie goede zin.

Kaartje Perseiden 2015, bron hemel.waarnemen.nl

Kaartje Perseiden 2015, bron hemel.waarnemen.nl

Tijdstip en plaats: woensdag 12 of donderdag 13 augustus vanaf 22.30 uur, ’t Rooth op het plateau van Margraten.

Routebeschrijving vanuit Maastricht: Rij vanuit Maastricht naar Bemelen. In Bemelen rechtdoor, de Bemelerberg omhoog. Boven aan de Bemelerberg, bij het gehucht Gasthuis, rechtsaf slaan (wegwijzer richting Margraten). Een paar honderd meter verderop is er vlakbij het gehucht ‘t Rooth een bocht naar links en vlak daarachter een bocht naar rechts. Vlak na de bocht naar linksaf slaan. Rij vervolgens ca. 500 meter verder, tot aan het kruispunt dat herkenbaar is aan een boom. Dit is de waarneemlocatie.

Routebeschrijving vanuit Valkenburg. Rij vanuit Valkenburg de Daalhemerweg omhoog (aan de voet van de Cauberg links omhoog). Steek boven aan de berg de rotonde over en rij rechtdoor. Na ongeveer een kilometer passeert u een molen aan de rechterkant van de weg. Rij de molen voorbij tot aan de T-splitsing in het gehucht Gasthuis (1 kilometer na de molen). Sla hier linksaf (wegwijzer richting Margraten). Zie verder de routebeschrijving vanuit Maastricht.

Doorgaan of niet? Rond 21 uur sturen wij via de Yahoo groep een mail rond of de Perseïdenpicknick in verband met het weer door kan gaan. Leden die niet aangesloten zijn bij de Yahoo groep kunnen bellen met Servé Vaessen.