ISS in transit over de zon, 3 augustus 2020

Huub Willems nam het filmpje op met de ASI 224MC achter de Takahashi FS-60CB met Herschelprisma vanaf de zuil in zijn tuin. In FireCapture werden de volgende instellingen gebruikt: Gain: 50, belichting: 2,5 ms en gamma: 50.

Bovenstaand één bewerkt beeldje van de ISS transit over de zon uit het filmpje dat ik vanmiddag opgenomen heb. Uiteindelijk werd het nog even spannend, want kort voordat het ISS zou moeten verschijnen, zag ik iets anders over de zon heen schieten. Ik dacht dat ik mijn kans gemist had, maar heb toch maar een seconde of 7 voor het aangekondigde moment (17:12:17 uur MEZT) de opname in FireCapture gestart. Na enkele seconden zag ik tot mijn grote opluchting het ISS toch over mijn beeldscherm schieten. Waarschijnlijk is de andere schicht een vogel geweest. Het ISS ging vrijwel midden over de zon omdat de centerlijn slechts 300 m noordelijker van mij lag.

Onderstaand (met dank aan Wim) een circa 10x vertraagd filmpje van de overgang. In werkelijkheid duurde de overgang slechts 1,26 seconden