Vervolg Reporter Serve vanuit Namibie 2 augustus 2019

Vanacht de eerste nacht op Hakos verbracht. Een beetje jammmer dat de waarneemomstandigheden niet optimaal waren. Overdag veel wind, hier op 1836 m hoogte, die veel stof in de lucht heeft geblazen. Daarom kon ik hier voor het eerst direct in de ondergaande zon kijken en na zonsondergang een heiige lag aan de horizon. Geen vocht (dauwlinten heb je hier echt niet nodig), maar stof.

Begin van de avond waren objecten dichter bij de horizon wat minder goed te zien, maar later in de nacht werd het beter. Ondanks alles konn je het zodiakale licht gewoon zien (wel iets minder duidelijk dan in Naukluft, bericht 3), en bleek de Melkweg schaduwen te werpen!

Volgens andere aanwezige amateurs was het 3 dagen geleden beter, met  spatscherpe sterren tot op de horizon. Hopelijk ga ik dat ook nog zien. Ik hoop nog steeds op de Gegenschein.

Ik heb waargenomen met een 20x 90. Prima instrument, ondanks berichten van de eigenaar hier op Hakos dat het instrument niet goed uitgelijnd zou zijn en dubbele beelden geeft. Niets van gemerkt, na de kijker recht op de montering gezet te hebben. Hele geruststelling! Verder voldoet mijn 10x 70 hier ook uitstekend. 

Teveel om op te noemen wat ik  allemaal gezien heb, dat bewaar ik voor de ledenavond. Maar de sterwolken doortrokken met sterrenhopen en donkere stofwolken zijn overweldigend. Veel van wat je ziet staat  in deepskyboeken (Deepsky Reiseatlas) helemaal niet beschreven. Zo bevinden zich boven de eta carinanevel 2 grote pikdonkere stofwolken: heb daar niets over gevonden, but what a view!

Ook van het noordelijk halfrond bekende objecten bekeken: Scutumwolk, M24 (Kleine sagittariuswolk), M8 (Lagunenevel, voor het eerst de lagune in deze nevel visueel gezien) en de grote Sagittariuswolk. Ik heb hier tot na 1 uur vanacht mee gewacht, toen de Melkweg niet meer in het zenit stond: gemakkelijker kijken. Moelijk uit te drukken wat je allemaal ziet. Ik hoop dat het stof nog wat meer gaat liggen.

Hier op Hakos zijn 2 Zweden bezig met een remote-sterrenwacht, en verder doorgewinterde waarnemers, veelal Duitsers, die planetaire nevels opsporen of dwergsterrenstelsels fotograferen.

Zondag een rondleiding langs alle sterrenwachtlocaties hier op Hakos en vanmiddag een excursie naar de (professionnele) H.E.S.S.-telescoop hier in de buurt, voor het waarnemen van kosmische straling. Nog 3 nachten te gaan, dinsdag zijn we weer thuis in het lichtvervuilde Nederland.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.