Vervolg Reporter Serve vanuit Namibie 4 augustus 2019

Zaterdag een onverwachte bonus tijdens mijn verblijf op Hakos. Overdag arriveerden nieuwe bezoekers (geen astroamateurs) die een kijkavond aangeboden kregen op de hier aanwezige sterrenwacht van de Internationale Amateur Sternwarte Heidelberg. Ik heb me daarbij aangesloten en we werden getrakteerd op een reeks mooie hemelobjecten door een 42 cm dobson, o.lv. Walter van de IAS. Ik had eerder met Walter gesproken en hij wist daarom dat ik ook waarnemer ben. Prompt werd ik gepromoveerd tot assistent waarneemleider: we waren met een groep van 8 en nadat 1 persoon door de telescoop gekeken had, moest ik er voor zorgen dat het object weer in het centrum van het beeldveld stond voor de volgende persoon, terwijl Walter continu doorging met uitleg over de sterrenhemel. Dat gaf mij een hoop extra waarneemtijd om de verschillende objecten extra lang te bekijken: jupiter met later op de avond ook de grote rode vlek, saturnus compleet met cassinischeiding in de ringen en wolkenbanden, de bolhoop omega centauri (alsof je naar een hubblefoto van een bolhoop zit te kijken!), het juwelenkistje in het zuiderkruis, een bloedrode koolstofster in het zuiderkruis, het centrum van de eta carinanevel met de sleutelgatnevel, m8 (lagunenevel), m57 (ringnevel). Na afloop nog even gekeken naar een prachtig videobeeld van Jupiter op het computerscherm via een andere telescoop (c14). Toen de rest van de groep vertrok, mocht ik van Walter nog even verder spelen met de 42 cm, samen met een Zwitsers koppel. In het begin een beetje onwennig, zo’n groot instrument en bovendien ben ik uit de oude doos en gewend met een zoeker i.p.v. een visier te werken. Maar alles wendde snel. Nog een paar mooie objecten bekenen zoals 47 Tucanae, m13, m27 (halternevel) en nog wat objecten. Sterrenhopen zoals m7 vielen wel tegen in zo’n grote kijker: daarvoor is de verrekijker onovertroffen. Persoonlijk vond ik omega centauri en het centrum van de eta carinaenevel het absolute hoogtepunt.

Ben afgelopen dagen extra vroeg opgestaan om de grote en kleine maghelhaense wolk te bekijken. Geweldig! 

Het stof uit mijn vorige bericht is blijven hangen, maar momenteel ziet het er iets beter uit. Hopelijk zet dit vanavond door, zodat ik er in de laatste nacht nog volop tegenaan kan. Maandag weer naar huis.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.