Lyriden, 22 april 2020

Meteorenzwerm de Lyriden is vermoedelijk de oudste die we als mens kennen. Al 2600 jaar geleden is melding gemaakt van deze vallende sterren. Meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Die verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen: meteorieten. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 kilometer hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt, begint dit stof te gloeien. De Lyriden zijn afkomstig van de komeet “C/1861 G1 Thatcher” en worden zo genoemd omdat ze van het sterrenbeeld “Lier” lijken te komen. Kenmerkend voor de Lyriden is dat er grote vuurbollen zichtbaar kunnen (!) zijn.

De verwachting was dat rond 4 uur ‘s morgens ca. 10 meteorieten per uur zichtbaar zouden zijn.
Hier een beeld uit het planetarium programma SkySafari. De groene lijn is de meridiaan; met Vega als ster in het sterrenbeeld De Lier. Daarnaast zijn Grote Beer en De Zwaan te zien
.
Slechts 1 meteoriet waargenomen in Gulpen met een Allsky camera om 4.41 uur.
Groothoeklens, 2.5 mm, f 1.2, op een ZWO 120MC sensor. Belichtingstijd 12 seconden. Totaal 500 frames gemaakt.
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.