Kemble’s Cascade, 13 november 2020

Tekening Math Heijen

Afgelopen donderdag op vrijdag ben ik in een lange waarneemsessie bezig geweest met het waarnemen van dubbelsterren met de 150mm newton.
Ik heb tijdens deze nacht een mooie visuele waarneming van Kemble’s Cascade, een lange ketting van sterren in Camelopardalis, kunnen doen met een APM ED 16×70 verrekijker op de spiegelmontering. Wat een prachtig object. In de verrekijker echt een topper. De langgerekte reeks van sterren, die loopt van noordoost naar zuidwest, splits zich uiteindelijk richting zuiden in twee kleiner takken. In de zuidoostelijke tak zag ik twee heldere sterren met daarom heen een zestal kleine oplichtende puntjes. Dat is de kleine open sterrenhoop NGC 1502. Prachtig, twee voor de prijs van een! Ook mooi was een drietal heldere sterren ten noordwesten van Kemble’s Cascade. Een witte, een gelige en een oranje ster, allen rond magnitude 5.
Het origineel aan de telescoop is gemaakt met gewone potlood op wit papier. Daarna heb ik binnen een nette versie geproduceerd met pastelpotloden op zwart papier. De uitsnede rechtsonder toont NGC 1502.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.