Noorderlicht lezing Roy Keeris, een nabeschouwing 2014

In een ondanks Koningsdag niet slechte opkomst heeft Roy de aanwezigen in Sterrenwacht Limburg met een boeiende lezing ingewijd in de geheimen van het Noorderlicht.

Roy Keeris verteld over het Noorderlicht.

Roy Keeris verteld over het Noorderlicht.

Noorderlicht is, zeker in het Zuiden des lands, in Nederland slechts sporadisch waar te nemen. Hoe krachtiger de ‘storm’ met van de zon afkomstig magnetisch geladen deeltjes de aarde raakt, des te mooier het noorderlicht (en hoe groter de kans op storingen in hoogspanningskabels en elektronische apparatuur ).

Noorderlicht waarnemen

Voor het waarnemen van noorderlicht heb je om te beginnen een goede signalering nodig.  Dit kan b.v. via de website van de spreker, www.poollicht.info (of onze Galileo website) of door de Kp waarden in de gaten te houden (Kp is een geomagnetische activiteitsindex; deze kijkt naar de verstoring van het magnetisch veld van de aarde). Bij een Kp index van boven de 7 is er, in onze streken, kans op zichtbaar noorderlicht. Daarnaast is een heldere hemel een vereiste. Zo ook goed zicht op het noorden. Een donkere plek, bij voorkeur buiten de stad, is aan te bevelen. En, voor amateurastronomen een vanzelfsprekendheid, zorg dat je warm gekleed ben. s’ nachts is het nu eenmaal koud; zeker als je lang stilstaat. Op een donkere plek heb je minder last van lichtvervuiling hetgeen de kans om gekleurd noorderlicht te zien vergroot. In onze steken is het noorderlicht eerder rood dan groen gekleurd.

Noorderlicht fotograferen

Fotograferen van het noorderlicht is met een digitale camera op statief goed mogelijk. Hoewel een gemodificeerde camera door de verhoogde (infra)rood gevoeligheid in het voordeel is kan dit ook met een ‘gewone’ digitale camera.

Belichten kan tussen de 5 en 20 seconden (des te langer je belicht, des te meer kans op onscherpere beelden). De iso waarde (gevoeligheid) stel je in tussen de 200 en 3200. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de camera. Het diafragma wordt zo ver als mogelijk open gezet. Scherpstellen doe je uiteraard op oneindig. Scherpstellen op een donkere sterrenhemel kan echter, zeker bij zoomobjectieven, behoorlijk lastig zijn. Het beste is handmatig scherpstellen met een flink uitvergroot liveview beeld. Als er objecten zijn die ver weg staan kun je ook daar op schermstellen. Hou bij een vochtige lucht rekening met het condensatie op de lens. Een zonnekap (bij voorkeur met vilt bekleed en lensverwarming) gaan dit tegen. De flitsfunctie is uiteraard uitgezet.

Meer informatie:

Leden kunnen de presentatie op het ledendeel van de site inzien.

Ernst Roelofs

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.