Het hart van de Californianevel

Een andere blik op een bekend object

Deze foto van de Californianevel heb ik in de maanden November 2021 tot Januari 2022 opgenomen. Door het slechte weer waren er helaas niet veel goede nachten om data te verzamelen. De smalbandfoto is opgenomen met mijn RASA telescoop en de ASI6200MM camera.

Je ziet hier het centrale deel van de veel grotere Californianevel, oftewel NGC1499. Deze emissienevel is te vinden in het sterrenbeeld Perseus op een afstand van 1000 lichtjaar.

Normaal zou je in deze foto sterren zien. In de fotobewerking van nevels worden vaak de sterren er eerst uitgehaald, en pas later weer teruggeplaats. Bij deze foto vond ik de sfeer mooier zonder sterren, dus heb ik ze helemaal niet meer teruggeplaatst.

Meer informatie over de foto (en de mogelijkheid om in te zoomen) vind je bij Astrobin