Crescent Nevel

De Crescent nevel in het sterrenbeeld zwaan

In het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus) zijn een heleboel mooie emissienevels te vinden. Op deze foto staat de Crescent nevel (boven links, blauw) in de voorgrond. Omdat deze nevels pal in de as van de melkweg staan, zie je ongeloofelijk veel sterren op de foto. Zoveel zelfs, dat je sommige verstopte details niet kunt zien.

Deze details kun je veel beter zien als je de sterren uit de foto haalt. Hieronder zie je links in het midden ineens een klein blauw cirkeltje staan. Dit is de Soap bubble nevel, een kleine planetaire nevel. Planetaire nevels ontstaan doordat oude sterren hun gasmantel afstoten, welke zich dan langzaam in de ruimte uitdeint. In dit geval dus nagenoeg perfekt bolvormig!

Wat ook wel bijzonder is, is dat de soap bubble nebula pas in 2008 ontdekt werd. Met moderne cameras is het inmiddels een “koud kunstje” deze nevel in beeld te brengen.

Dezelfde foto zonder sterren. Helemaal links in het midden kun je nu gemakkelijk de soap bubble nevel vinden.