Gedeeltelijke zonsverduistering 20 maart

Het onbetwiste hoogtepunt van deze maand is natuurlijk de gedeeltelijke zonsverduistering van 20 maart. De eclips begint om 9.30 uur en het hoogtepunt valt op 10.37 uur. Op dat moment gaat 84 procent van de zonnediameter schuil achter de maan. De verduistering eindigt op 11.48 uur.

Op de genoemde tijdstippen staat de zon resp. 23, 31 en 36 graden boven de zuidoostelijke horizon, zodat de gehele verduistering prima te volgen is, natuurlijk alleen als ook het weer meewerkt.
Meer informatie en o.m. een leuke animatie over het verloop van de verduistering, zie www.zonsverduistering.nl

Uiteraard is een afdoende bescherming van de ogen voor het veilig waarnemen van de verduistering onontbeerlijk. Brillenzaak Pearl deelt in hun filialen gratis eclipsbrilletjes uit, één per persoon en zolang de voorraad strekt.

Op genoemde website staan nog meer adressen waar eclipsbrilletjes (tegen betaling) verkrijgbaar zijn. Galileo organiseert geen publieksactiviteit rond de zonsverduistering. Wel kunnen leden die de eclips gezamenlijk willen waarnemen, met elkaar afspreken via de yahoogroep.

Er is ook een livestream beschikbaar van de Faroe Eilanden, waar de verduistering totaal zal zijn:
optie 1, optie 2:

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.