Komeet Catalina goed zichtbaar 2015

De komeet C/2013 US10 Catalina is momenteel goed zichtbaar aan de ochtendhemel. Wie vroeg opstaat kan de komeet makkelijk met een verrekijker vinden in het sterrenbeeld Maagd en de komeet zal rond de Kerst het sterrenbeeld Ossenhoeder intrekken om vervolgens rond de jaarwisseling vlak langs Arcturus te passeren.
Enkele leden van Galileo hebben de komeet al kunnen waarnemen. Martien Jacobs kon de komeet al ontwaren op 9 december vanaf de Vrouwenheide nabij Ubachsberg. Hoewel het stadslicht van het nabije Aken behoorlijk hinderde kon de komeet duidelijk gezien worden met een 77mm Leica Apo Televid spectief. Van de staarten was echter niets te zien, waarschijnlijk vanwege de lichthinder.
Een dag later trok Hans Goertz ook in alle vroegte het open veld in nabij Ravensbos, tussen Schimmert en Hulsberg. Ook van daaruit kon de komeet duidelijk met een 7×50 verrekijker waargenomen worden. Met een Canon 60Da camera voorzien van een 75-300 EF telelens werden vervolgens enkele opnamen gemaakt. Ook hier speelde lichthinder ernstig parten: naast de beide Sky-Beamers ter ere van het Jaar van de Mijnen was ook hier de lichthinder van de omliggende steden een storende factor. Desondanks is de komeet duidelijk vastgelegd en zichtbaar als een groenachtig bolletje. Hieronder zien we twee opnamen, genomen vanaf Ravensbos. De eerste opname toont Venus rechtsonder. De komeet is zichtbaar als een klein groen vlekje links boven het midden. De opname is gemaakt met f=90mm, f/5.6, iso1600, 20 sec belichting.
De tweede opname is genomen met f=185mm, 13 sec belichting, f/5.6, iso1600.

Opname Hans Goertz vanuit Ravensbos

Opname Hans Goertz vanuit Ravensbos

Opname ingezoomd, f=185mm, Hans Goertz

f=185mm, Hans Goertz, de aanzet van de twee staarten is vaag te zien, als wijzers van de klok op half één

Ook Jo Smeets was er vroeg bij die ochtend en nam de komeet waar vanuit zijn woonplaats Itteren. De komeet was goed te zien met een 12×80 verrekijker en maakte bijgaande opname met een Canon 70D camera met een telelens f=400mm, f/6.3, iso3200, 15 sec belichting.

Opname Jo Smeets vanuit Itteren. De twee staarten zijn vaag zichtbaar

Opname Jo Smeets vanuit Itteren. De twee staarten zijn vaag zichtbaar

Wim Engels bekeek de komeet vanuit Gulpen en maakte bijgaande opname (gegevens onbekend):

Opname Wim Engels vanuit Gulpen

Opname Wim Engels vanuit Gulpen

Tenslotte heeft Jo de komeet nog gefotografeerd op maandagochtend 14 december, met de Canon 70D, f=244mm, 20 seconde belichting en iso3200

Opname Jo Smeets, de komeet was net een moment tussen de woklken zichtbaar

Opname Jo Smeets, de komeet was een kort moment tussen de wolken zichtbaar

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.