Catalina in de Grote Beer 2016

De komeet C/2013 US10 Catalina is afgelopen dagen door het sterrenbeeld de Grote Beer getrokken. Daarbij passeerde zij rakelings de sterren Alkaid en Alcor en Mizar van de steel van de steelpan. Om dit te observeren was het noodzakelijk er vroeg bij te zijn. Hoewel de komeet ook al in de late avonduren boven de horizon stond kon men de komeet door de lage stand nauwelijks ontwaren vanwege de verlichting. Daarom was het veel gunstiger om in de vroege ochtenduren te gaan kijken, de komeet stond toen vrijwel in het zenith. Hans Goertz heeft op de ochtenden van 14 en 16 januari opnamen gemaakt. De eerste opname van 14 januari laat de ster Alkaid zien met de komeet als het vage groene vlekje. Het maken van de opnamen moest gebeuren tussen overtrekkende wolkenvelden door. Daarom is aan de linkerkant de opname gesluierd en geel/oranje gekleurd vanwegen de lichtvervuiling. De tweede opname werd gemaakt op de vroege ochtend van 16 januari toen de komeet de dubbelster Alcor en Mizar passeerde.

Opname van Catalina nabij de ster Alkaid. Camera Canon 60Da, f=140mm, f/5.6, 30 sec bij iso-800

Opname van Catalina nabij de ster Alkaid. Camera Canon 60Da, f=140mm, f/5.6, 30 sec bij iso-800

Catalina nabij Alcor en Mizar op 16 januari. Camera Canon 60Da, f=140mm, f/5.6, 60sec bij iso-800

Catalina nabij Alcor en Mizar op 16 januari. Camera Canon 60Da, f=140mm, f/5.6, 60sec bij iso-800

Van Jo Smeets kregen we ook nog een fraaie opname, gemaakt op 18 januari.  Op de  opname is er ook nog een iridium flare te zien. Opnamen met Canon 70D camera, f=233mm, f/5.6, belichtingstijd 25sec, iso-3200.

Opname Jo Smeets met iridium satelliet

Opname Jo Smeets met iridium satelliet, de komeetstaarten zijn vaag zichtbaar

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.