Lezingen

The important thing is not to stop questioning.

Albert Einstein

Galileo Limburg organiseert regelmatig lezingen door professionele en amateurastronomen uit het hele land. De lezingen zijn openbaar: je hoeft geen lid van Galileo Limburg te zijn om deel te nemen. Voor de lezingen die op locatie wordt gehouden, kan het zijn dat er een kleine entréé prijs wordt gevraagd. De online-lezingen zijn in elk geval voor iedereen gratis.

De onderwerpen zijn heel divers binnen het spectrum van de weer- en sterrenkunde. We proberen ook regelmatig actuele onderwerpen aan te bieden, zoals bijvoorbeeld het ruimteprogramma van SpaceX. Als je op de knop klikt, ga je naar de kalender van de komende lezingen. Onder de knop publiceren we een samenvatting van de lezingen in de afgelopen 12 maanden.

Lezing “Recente ontwikkelingen in het zonnestelsel”

Spreker: Marcel-Jan Krijgsman
Locatie: Stichting Sterrenwacht Limburg, Schaapskooiweg 95, 6414 EL Heerlen
Zaterdag 23 oktober 2021

Er is in de afgelopen maanden in ons zonnestelsel weer een hoop gebeurd. Maar liefst drie rovers rijden op Mars rond. Twee ervan waren druk bezig met boren. En alsof dat nog niet genoeg is, vliegt er ook nog een helicopter rond. Waar er ondertussen weinig gebeurde op Venus, zorgden NASA en ESA ervoor dat dit de komende jaren gaat veranderen. Maar liefst drie Venus-missies gaan er nu ontwikkeld worden. NASA staat op het punt grote haar maanraket SLS te lanceren. Onderwijl wordt ze aangeklaagd over de commerciële ontwikkeling van een bemande maanlander. SpaceX bouwt ondertussen gestaag door aan het enorme Starship. Maar het is niet alleen ruimtevaart wat de klok slaat. In de astronomie werden we verrast door ontdekking van een komeet ter grootte van een dwergplaneet, die helemaal uit de verste Oort-wolk tot aan de baan van Saturnus gaat komen. Marcel-Jan Krijgsman laat de diverse ruimtemissies langs de planeten van ons zonnestelsel aan de orde komen.

Lezing “Naar de Maan en Mars”

Spreker: Koen Geukens
Online via webconferentieplatform Jitsi.org
Vrijdag 28 mei 2021

Lange tijd leek het alsof de ruimtevaart een beetje in “slaap” was gesukkeld. Ruimtevaart leek routine te zijn geworden met regelmatige vluchten naar het ISS, het ruimtestation dat ondertussen al meer dan 20 jaar continu bemand is. Maar geleidelijk leek ruimtevaart weer opwindend te worden. Niet in het minst dankzij Elon Musk en SpaceX. De dag dat er in Boca Chica twee Starship-exemplaren naast elkaar op hun respectievelijke lanceerplatformen stonden, was een dag waar science fiction werkelijkheid leek te worden. Maar hoe zit het nu met de Maan en Mars? Met het ISS en Artemis? Met SLS en Starship? Allemaal vragen waarop tijdens deze voordracht (misschien) een antwoord komt.

Lezing “SpaceX: een vloek of een zegen”

Spreker: Alex Scholten
Online via webconferentieplatform Jitsi.org
Vrijdag 16 april 2021

Naast de bekende nationale ruimtevaartorganisaties als NASA, ESA, JAXA en RosKosmos zijn er sinds enige tijd ook commerciële spelers in de ruimtevaart actief. Eén van de meest in het oog springende is SpaceX van initiatiefnemer Elon Musk. Inmiddels zeer succesvol in het gebruik van de grotendeels herbruikbare Falcon9-raket. Maar ook bekend van de lancering van een Tesla Roadstar in een baan om de zon, de eerste bemande commerciële vluchten met de Crew Dragon en de testen met het Starship. Zal SpaceX het bedrijf zijn dat astronauten voor het eerst weer richting de Maan en zelfs Mars stuurt? Daarnaast is SpaceX ook het bedrijf achter de Starlink-satelliet-clusters met als commerciële doelstelling om wereldwijd snel en goedkoop internet mogelijk te maken. Hiervoor zijn ongekende aantallen satellieten nodig, die momenteel ook in hoog tempo worden gelanceerd. Wat is het risico van de enorme toename van het aantal satellieten in een baan om de aarde? En hoe beïnvloeden deze satellieten de waarnemingen van (amateur)astronomen? Alex Scholten geeft een overzicht van de ontwikkelingen rondom SpaceX en Starlink.

Lezing “Het korte heftige leven van massieve sterren”

Spreker: Wim de Vries
Online via webconferentieplatform Jitsi.org
Vrijdag 12 februari 2021

Massieve sterren zijn minimaal 8 keer zo zwaar als onze zon en hebben als algemeen kenmerk dat ze via een supernova ophouden als ster te bestaan.
Maar hun ontwikkeling na het verblijf op de hoofdreeks is, afhankelijk van hun massa, nogal verschillend. Die verschillen zullen worden behandeld en waar mogelijk verklaard. Het zal blijken dat er nog heel wat te ontdekken valt, maar het algemene beeld is redelijk duidelijk. Computermodellen van de sterevolutie zijn daarbij een belangrijke ondersteuning. Over de supernovae valt ook heel wat te vertellen, net als over de zwarte gaten die daarbij ontstaan. Tenslotte leggen we de link naar LIGO en Einsteintelescoop en hoe die kunnen (gaan) helpen om onze kennis verder te verdiepen.