Ob Sie etwas beobachten können oder nicht, hängt von der Theorie ab, die Sie verwenden. Es ist die Theorie, die entscheidet, was beobachtet werden kann.
Albert Einstein
Onze theoriegroep komt regelmatig bij elkaar om aan de hand van een van tevoren uitgezocht artikel (uit het populaire Nederlandse sterrenkundeblad Zenit of zijn Vlaamse tegenhanger Heelal) steeds weer nieuwe aspecten van de astronomie te bespreken. Aangezien we een aantal zeer ervaren amateurastronomen in ons midden hebben, valt er op deze bijeenkomsten veel te leren.
De bedoeling van de Theoriegroep is enerzijds het uitleggen van sterrenkundige basisbegrippen, verschijnselen en theorieën, en anderzijds het van gedachten wisselen over actuele sterrenkundige onderwerpen, zodat ook de beginnende amateurastronoom de ontwikkelingen in de sterrenkunde op populair niveau kan blijven volgen.
Het is verbazend hoe de astronomie uit betrekkelijk weinig waargenomen informatie (de helderheid en kleur van een ster) enorm veel informatie kan afleiden. Ondersteund door natuurkundige theorie en veel gedetailleerde experimenten heeft dit geleid tot een zee van kennis over het heelal – die nog steeds voortdurend wordt bijgesteld met nieuwe ontdekkingen.
Een greep uit de onderwerpen die we reeds besproken hebben in de theoriegroep:
- Hoge Energie Astrofysica
- Spectrum, Dopplereffect, spectraalklassen en het Herzsprung-Russeldiagram
- Het grote dimmen van Betelgeuse
Onlangs heeft een film ook voor een leuke discussie gezorgd in onze theoriegroep: in de Netflix film “Don’t look up”. Een komeet is op ramkoers met de aarde, maar de wetenschappers die dit hebben ontdekt worden niet gehoord vanwege politieke belangen. Er is ook een leuk artikel in het NRC over verschenen: De astronomische onnauwkeurigheden van Don’t Look Up.