Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Excursie Utrecht

5 november 2023 @ 08:00 - 18:00

Op zondag 5 november organiseert de Cosmodrome een excursie (in samenwerking met Galileo Limburg) naar de Domstad Utrecht, waar we het Universiteitsmuseum en de sterrenwacht Sonnenborgh zullen bezoeken.
De intentie is om vanuit het zuiden per trein te reizen, instapmogelijkheid ofwel in Maastricht (09:00uur) ofwel in dezelfde trein in Sittard (09:15). We reizen met een zogenaamd groepsticket waarbij de prijs wordt bepaald naargelang de hoeveelheid deelnemers. Groepen van 7 personen is €7,15 pp. per enkele reis. Bij kleinere groepen is het duurder.
We gaan vanuit het station te voet naar het Universiteitsmuseum, ca 20-30 minuten.
Hier kunnen we ongeveer 1,5 à 2 uur doorbrengen. Het ticket laat ook een bezoek aan de aangrenzende Hortus Botanicus toe, met enkele serres. In de tuin is ook een cafetaria waar we de lunch kunnen gebruiken. De toegangsprijs is 14,00€.
In het universiteitsmuseum ga je zelf, aan de hand van vele interactieve toestellen, op reis door het land van de wetenschap en verplaats je je in een onderzoeker. Er zijn items over bv oogonderzoek (hoe ontwerp ik een bril), het voorspellen van een kogelbaan, het meten van de geluidssnelheid, het onderzoeken van een boorkern uit de zeebodem.
Na het bezoek aan het universiteitsmuseum gaan we verder lopend (ongeveer 5 minuten) naar de sterrenwacht Sonnenborgh. Naast de verschillende telescopen kan men hier een museum bezoeken van de oude instrumenten van de sterrenwacht, en met name het onderzoek van de Zon (opgezet door de Vlaamse astronoom Prof Minnaert) wordt uitgebreid belicht. Op de zondagmiddag staat bovendien altijd het thema Zon centraal met een ludiek voordracht in de oude collegezaal en het waarnemen van de zon met een Hα telescoop (een 15 cm Lunt) en natuurlijk in wit licht. Dit kan uiteraard alleen bij heldere hemel. In de sterrenwacht hebben we weer 1,5 à 2 uur de tijd om alles goed te bekijken. De entree voor Sonnenborgh is €9,00.
Tegen 16:00 uur gaan we dan wandelend weer terug naar het treinstation, waar we tegen 17:00 uur weer de trein terug naar het zuiden kunnen nemen. Maar als er behoeft aan is kunnen we ook een trein later nemen als men de binnenstad wat uitgebreider wil bekijken. We streven ernaar om ten laatste weer tegen 20 uur terug in Maastricht aan te komen (in Sittard een kwartier eerder).
Bij de stations kan men de auto parkeren in een parkeergarage.

Gegevens

Datum:
5 november 2023
Tijd:
08:00 - 18:00