Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing “De basisingrediënten voor de vorming van planeten” door Florian Driessen

18 november 2023 @ 14:00 - 17:00

Het ontstaan van het zonnestelsel en haar planeten is een fascinerende aangelegenheid. Niettegenstaande zijn er (nog steeds) grote onzekerheden over hoe dit proces van planeetvorming exact werkt. Doorheen deze lezing zullen we bekijken wat de benodigdheden zijn om planeten rondom sterren te vormen. Specifiek zullen we eerst focussen op ons eigen zonnestelsel en op welke manier het is ontstaan, of toch denken hoe het is ontstaan.

Om de vorming van planetaire systemen te begrijpen, inclusief ons eigen zonnestelsel, moeten we eerst kort het grootschaligere proces van stervorming illustreren. Stervorming is namelijk een nodige voorwaarde voor de vorming van een planetair systeem. Vanuit dit vertrekpunt kunnen we een ‘logische’ verklaring geven voor de fysische eigenschappen van planeten en andere objecten in ons zonnestelsel.

Dat we allesbehalve een logische verklaring denken te hebben voor planeetvorming, blijkt wanneer we buiten ons zonnestelsel kijken. Als slot bespreken we kort planeten voorkomend rondom andere sterren in ons Universum. Detecties van zulke exoplaneten laten voornamelijk een situatie zien die onze kennis over de vorming van planetaire systemen in vraag stelt, of toch alleszins dat er precies geen algemeen vormingsmechanisme is…

Florian Driessen studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Hasselt en specializeerde zich in de theoretische (plasma) astrofysica aan de KU Leuven. Zijn werk en interesse situeert zich in de theoretische sterrenkunde, planetaire fysica, en vloeistofdynamica. Naast wetenschappelijk onderzoek zet hij zich al bijna 10 jaar in voor de popularisatie van astrofysica via lezingen en (gast)lessen.

Voor zijn promotieonderzoek ontwikkelde hij modellen om te begrijpen hoe atmosferische instabiliteiten ontstaan en evolueren in de uitstromende atmosfeer van (niet-)magnetische OB-type sterren; met als doel theoretische correcties te verschaffen voor observationele waarnemingen. Gedurende deze periode werkte hij ook korte tijd aan de National Solar Observatory op Maui (Hawai’i, VS).

Sinds september 2022 is hij postdoctoraal onderzoeker aan de Sterrewacht van Leiden. Hier werkt hij aan het modelleren van allerhande fysische processen in de atmosfeer van extrasolaire planeten. Dit onderzoek tracht te begrijpen in welke mate extrasolaire planeten hun atmosfeer kunnen verliezen als gevolg van ster-planeet interacties alsmede hoe theoretische modellen de observationele waarnemingen kunnen complementeren.

Gegevens

Datum:
18 november 2023
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Stichting Sterrenwacht Limburg
Schaapskooiweg 95,
Heerlen, 6414 EL Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie